Избор на Председател на Комисията за Европейски парламент

Преди предстоящото гласуване на 15-ти юли политическите групи в ЕП имат възможност да разговарят открито с кандидата Жан-Клод Юнкер. Неговото пристигане на 8 юли в пленарна зала е от полза за предстоящите избиратели. За да може да спечели, бившият премиер на Люксембург, трябва да е подкрепен от мнозинство депутати, които да дадат 376 гласа за него.

Като наблюдения от срещата, председатели на останалите групи останаха с мнения, че Жан-Клод Юнкер е, че водената Европейска комисия има ясна амбиция и програма за развитие. Много от избирателите са и на мнение, че изборът на нов председател на Комисията ще е споходено с по-голяма демократичност и прозрачност в политиката на Европа.

Въпреки това в края на срещата депутатите и избирателите потвърдиха, че все още нищо не е ясно и дебата ще достигне своята кулминационна част в идната седмица, когато на 15-ти юли ще стане ясно, кой е техният избор.

В лицето на Сайед Камал председателят на ЕКР споменава, че дори с намерение да си сътрудничат с г-н Юнкер, това не означава, че подкрепят процеса на номинацията.

Според друго изявление от групата на АЛДЕ, изборът на г-н Юнкер ще е свързани и с политиката, която смята да провежда насетне.

Така за представители на ЕОЛ/СЗЛ, вълнуващите теми са с идеята за разходите и постигане на споразумения за търговия свободно със САЩ. Те не са напълно убедени, че вижданията им с новия кандидат за Председател съвпадат с техните възгледи.

От групата на Зелените/ЕСА заявяват, че не всички гледни точки съвпадат, но въпреки това има допирни такива, които могат да ги накарат да дадат гласовете си за Юнкер.

Съпредседателят на група ЕСПД са възторжени от факта, че самият г-н Юнкер прояви интерес към най-скептичната група на Европарламента, а това доста убедително печели гласовете им.

На дата 15 юли в изявление по време на пленарно заседание Жан-Клод Юнкер ще изнесе своята реч, след което ще протече гласуване за неговата кандидатура, споходено от пленарен дебат.

В случай, че бъде избран за Председател на Комисията, г-н Юнкер съвместно със страните-членки ще направи и своето предложение за Комисията. Ще бъде организирано и изслушвания на кандидатите в парламентарните комисии. Евро парламентът ще даде одобрение, това ще стане, преди Комисията да е встъпила в длъжност.